Het Schoolgezondheidsteam
Het schoolgezondheidsteam
Graag stelt het GGD-team Jeugdgezondheidszorg op Brede school het Kleurrijk zichzelf aan u voor.
Jeugdverpleegkundige
Moniek Geurts
mgeurts@ggdgelderlandzuid.nl
06-10252275
Jeugdarts
Nicole Brienen
nbrienen@ggdgelderlandzuid.nl
06-11145674 (ma t/m woe)
Doktersassistente
Marjolein Janssen
mjanssen@ggdgelderlandzuid.nl
Logopedist
Anne Aalbers
aaalbers@ggdgelderlandzuid.nl
Wij werken ook samen met Logopediepraktijk Backhuijs.
www.backhuijs.nl
U kunt de GGD ook bellen via de afdeling Jeugdgezondheidszorg. (088) 144 71 11
Onderstaande tekst is afkomstig van de GGD:
Jeugdgezondheidszorg op de basisschool
Ouders, school en Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zorgen er samen voor dat een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Samen houden we in de gaten hoe het met een kind gaat op het gebied van vriendschappen, schoolprestaties, gezondheid, spraak/taalontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Daarom nodigt de JGZ je kind uit voor een aantal onderzoeken. Informatie van ouders en scholen is ook belangrijk. Samen krijgen wij zo een goed beeld van de ontwikkeling van ieder kind. Is er hulp of ondersteuning nodig? Dan kunnen we in overleg snel actie ondernemen.
We halen je kind voor de onderzoeken even uit de klas. Als ouder hoef je niet aanwezig te zijn bij de onderzoeken. Maar wil je er toch graag bij zijn of heb je bezwaar tegen de onderzoeken? Neem dan gerust contact met ons op. Als je ons mailt, zet dan de naam en geboortedatum van je kind in de mail. Zowel voor als na de onderzoeken krijg je bericht van ons. De onderzoeken zijn gratis. Onze werkwijze staat uitgelegd in de folder Jeugdgezondheidszorg 4-12 jaar.
Spraak- en taalonderzoek voor kinderen van 4/ 5 jaar
De spraak- en taalontwikkeling is belangrijk voor het leren lezen, het meedoen met de lessen op school en het contact maken met anderen. Daarom biedt de GGD-logopedist in de kleuterperiode voor ieder kind een spraak- en taalonderzoek aan. Zij let tijdens het gesprekje met je kind op de stem, de uitspraak, de taalontwikkeling, het mondgedrag en het gehoor. Je kind benoemt plaatjes, zegt woorden en zinnen na en voert opdrachten uit met speelgoed. Denk je dat er eerder onderzoek door de logopedist nodig is? Neem dan gerust contact met ons op. Meer informatie vind je op de logopedie pagina van onze website.
Gezondheidsonderzoek voor kinderen van 5/6 jaar en 10/11 jaar
Op twee momenten tijdens de basisschoolperiode biedt de GGD een gezondheidsonderzoek aan: in het jaar dat je kind 6 wordt en in het jaar dat je kind 11 wordt. We meten en wegen je kind en bij alle 5/6-jarigen controleren we of je kind goed hoort en ziet. Bij 10/11-jarigen gebeurt dit alleen als er twijfels zijn. Ook voeren we een gesprekje met je kind over hoe het gaat. In het gesprekje met de 10/11-jarigen maken we gebruik van een ‘praatplaat’. Hoe dat werkt, zie je in het GIZ-filmpje basisonderwijs.
Extra aandacht
Soms blijkt uit het gezondheidsonderzoek dat een kind extra aandacht of hulp kan gebruiken. In dat geval nodigt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige jou en je kind uit voor een gesprek. Samen kunnen we dan kijken wat er nodig is.
Vaccinaties voor kinderen van 9 en 10 jaar
Tijdens de basisschoolperiode ontvangt je kind uitnodigingen voor groepsvaccinaties. De vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige infectieziekten. Om je kind voor te bereiden kun je dit filmpje samen kijken. Meer informatie vind je op onze website en op de website van het RIVM (Rijksvaccinatieprogramma). Is je kind nog niet (volledig) gevaccineerd? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op via: jeugdvaccinaties@ggdgelderlandzuid.nl.
Contact met jeugdverpleegkundige
De jeugdverpleegkundige is telefonisch of via de mail te bereiken om een afspraak te maken (zie boven). Het gesprek vindt plaats in de consultkamer bij het consultatiebureau in 't Hert.
Iedereen kan een afspraak maken. De GGD is er voor alle leerlingen en ouders/ verzorgers. Heeft u een vraag over opvoeding, groei en/of ontwikkeling? Maak gerust een afspraak! Samen zoeken we dan naar mogelijkheden om de gezondheid en het welzijn van uw kind te verbeteren.
Mijn Kinddossier
Onze Jeugdgezondheidszorg werkt met Mijn Kinddossier. Hierin vind je informatie over de ontwik-keling, groei en opvoeding van je kind(eren). Het is ook de plek waar je online een afspraak met ons wijzigt en vragenlijsten invult. Inloggen op www.mijnkinddossier.nl doe je met je eigen DigiD. Kijk voor meer informatie op www.ggdgelderlandzuid.nl/mijnkinddossier. Maak je geen gebruik van Mijn Kinddossier, dan ontvang je de informatie per post.
Chat, bel of mail gerust!
Wil je algemene tips en informatie over de leeftijdsfase 4-12 jaar? Download de gratis GroeiGids app (via de App-store of via GooglePlay), kijk op https://ggdgelderlandzuid.nl/jeugdgezondheidszorg/ of op www.groeigids.nl.Wil je direct antwoord op je vraag? Stel dan je vraag via de GroeiGids chat.
Je kunt ook een afspraak maken met de Jeugdgezondheidszorg als je je ergens zorgen over maakt. Of als je het gewoon fijn vindt om met een deskundige over je kind te praten. Bijvoorbeeld over de opvoeding, gezondheid of ontwikkeling van je kind. Of over de thuis- of schoolsituatie. Zo’n gesprek is – net als het gezondheidsonderzoek – gratis.
Wil je contact met de afdeling Jeugdgezondheidszorg? Bel of mail ons dan gerust. We willen samen het beste voor jouw kind. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur: (088) 144 71 11 of via jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl.
Meer informatie
· Op onze website staat meer informatie over het aanbod van de Jeugdgezondheidszorg en vaccinaties. Ook is hier betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en de gezondheid van kinderen te vinden.
· In de GroeiGids app kun je de ontwikkeling van je kind zelf bijhouden.
· Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat onder de zoekterm ‘Privacy’ meer informatie over ons privacyreglement en hoe wij omgaan met dossiers.
· Op www.gezondeschoolgelderlandzuid.nl staat hoe de GGD scholen helpt om aandacht te besteden aan de gezondheid van leerlingen. De GGD ondersteunt bijvoorbeeld bij thema’s als gezond eten, bewegen, social media gebruik, roken, alcohol en vriendschappen/relaties.